“Последно повикване” за участниците в конкурса за устойчив дизайн с награден фонд 2 млн. щатски долара

1 Февруари 2017
 

Остават 50 дни до края на 5-тия международен конкурс за Наградите на ЛафаржХолсим за устойчиво строителство

5-тият международен конкурс за Наградите на ЛафаржХолсим ще продължи до 21 март 2017 г. Конкурсът е насочен към проекти в напреднал етап на проектиране от областта на архитектурата,промишленото и гражданското строителство; ландшафтния дизайн и дизайна на градската среда; както и към материали, продукти и технологии, използвани в строителството. Наградите включват и категория Next Generation за авангардните визии и идеи на млади специалисти и студенти.

Най-значимият конкурс в сферата на устойчивия дизайн се организира от Фондацията на ЛафаржХолсим за Устойчиво строителство едновременно в 5 региона на света – всеки с отделно жури от изтъкнати и независими специалисти. Журито се оглавява от Хари Гюгер (за регион Европа), Рей Коул (Северна Америка), Анджело Буки (Латинска Америка), Нагуа Шериф (Близкия Изток и Африка) и Доналд Бейтс (Азиатско-тихоокеанския регион).

Две категории с различни изисквания
В основната категория могат да кандидатстват архитекти, проектанти, инженери, студенти, строители и строителни фирми, чийто проекти предлагат устойчиво решение на технологичните, екологични, социално-икономически и културни проблеми на съвременната архитектура и строителство. Проектите трябва да са достигнали напреднала фаза на проектиране, да има голяма вероятност да бъдат реализирани, и строителството им да не е започнало преди 4 юли 2016 г.

Участниците на възраст до 30 години могат да представят също и свои визионерски концепции и смели идеи, независимо доколко вероятно е същите да бъдат реализирани в действителност: категорията Next Generation (Следващото поколение) търси точно такива "утопични" решения на студенти и млади професионалисти.

Участието в конкурса е безплатно и се извършва на адрес: www.lafargeholcim-awards.org/ intro

Целеви критерии за устойчиво строителство
Проектите се оценяват според петте "целеви критерии" за устойчиво строителство, които разглеждат проектите от холистична гледна точка и вземат предвид целия им жизнен цикъл. Критериите включват иновативност и прехвърляемост (възможност за реализация на друго място); етични стандарти и социално включване; ресурси и екологични показатели; икономическа жизнеспособност и съвместимост и контекстуално и естетическо въздействие. 

Победителите се класират за Глобалния конкурс за Наградите на ЛафаржХолсим
Победителите ще бъдат обявени на серия от пет последователни церемонии по награждаване през втората половина на 2017 г. Победителите автоматично се класират за глобалния кръг на конкурса, който ще се проведе през 2018 г. Наградният фонд на 5-тото издание на международния конкурс за Наградите на ЛафаржХолсим възлиза на 2 милиона щатски долара. 

Фондация за устойчиво строителство на ЛафаржХолсим

От 2003 г. насам Фондацията поддържа в общественото пространство темата за устойчивото строителство чрез своите международни конкурси, академични форуми и публикации. Фондацията се подкрепя от ЛафаржХолсим - световен лидер в производството на строителни материали, но е независима от търговските интереси на Групата.
 С подкрепата на световноизвестни технически университети

Партньори на конкурса за наградите на Холсим са някои водещи международни технически университети. Швейцарският Федерален технологичен институт в Цюрих (ETH) ръководи Академичния комитет на Фондацията. Други партньорски университети са Американският университет в Бейрут, Ливан; Американският университет в Кайро, Египет; Университетът по Архитектура в Казабланка в Мароко; Индийският институт по технологии в Мумбай; Масачузетският технологичен институт в Кеймбридж, САЩ, Университетът „Тонгджи” в Шанхай, Китай; Университетът Цингуа в Пекин, Китай; Испано-американският университет в Мексико Сити, Мексико; Университетът в Сао Пауло Бразилия, Университетът на Британска Колумбия, Ванкувър, Канада; Мелбърнският университет в Австралия и Университетът „Уитуотърсранд” в Йоханесбург, Южна Африка.
 

Полезни връзки

· Линк за достъп до страницата на конкурса: www.lafargeholcim-awards.org/intro

· Свалете подробно ръководство за подаване на проект: www.lafargeholcim-awards.org/guide

· Линк за достъп до Формуляра за кандидатстване: www.lafargeholcim-awards.org/enter

· Пълен списък на членовете на журито: www.lafargeholcim-awards.org/juries

· Подробно описание на „целевите критерии“ за устойчиво строителство: www.lafargeholcim-awards.org/target

· Разгледайте над 200 проекта, спечелили Наградите на ЛафаржХолсим в предишни издания на конкурса на адрес: www.lafargeholcim-foundation.org/projects
 

За контакти:

LafargeHolcim Foundation for Sustainable Construction

Marc Zutter, Head of Communications
Hagenholzstrasse 85, CH-8050 Zurich, Switzerland
Phone +41 58 858 82 92

news@lafargeholcim-foundation.org

www.lafargeholcim-foundation.org