Обявени са носителите на Световните награди на Холсим за 2012 г.

30 Март 2012
 

Училищен проект в село Гандо, Буркина Фасо, мултифункционален обществен център в Сао Пауло, Бразилия, и план за обновяване на градската среда в Берлин, Германия, са носителите на Световните награди на Холсим 2012.

Училищен проект в село Гандо, Буркина Фасо, мултифункционален обществен център в Сао Пауло, Бразилия, и план за обновяване на градската среда в Берлин, Германия, са носителите на Глобалната награда на Холсим 2012. Тези водещи в областта на устойчивото развитие проекти са избрани сред 15 кандидати финалисти от жури от независими експерти. Финалистите са проекти, спечелили регионалните награди на Холсим за 2011 г. в конкуренция с общо 6000 кандидатури от 146 страни.

Златното отличие и голямата награда от 200 000 щат. долара са спечелени от проект за средно училище в Буркина Фасо, съчетаващ социални и екологични елементи. Проектът за училището в село Гандо е създаден от Диебедо Франсис Кере от компанията Kere Architecture от Берлин.  

Сребърната награда на Холсим получи проект, който превръща ерозирал терен в Сао Пауло в производителна зона и динамично социално пространство. Пректът е оглавен от архитектите Алфредо Брилембург и Хуберт Клумпнер от Urban-Think Tank,  Бразилия. 

Бронзовата награда на Холсим е спечелена от градски план за трансформиране на непълноценно използван ръкав на река Шпрее в Берлин в естествен плувен басейн с дължина 745 м. Проектът Flussbad е разработен от екип, ръководен от архитектите Ян и Тим Елдер от студиото “realities united”, Германия.

За пръв път от отделно жури бяха връчени Глобални награди за иновации на Холсим. Тези награди са насочени към приноса в новаторски строителни материали и технологии в контекста на устойчивото строителство 1-ва награда на Холсим за Иновации получиха Грамацио и Колер от “Architektur und Digitale Fabrikation” към Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.  2-ра награда  беше връчена на съвместен проект на Barkow Leibinger Architects, Schlaich Bergermann und Partner, Schlaich Bergermann und Partner и Техническия университет в Берлин. Екип от студенти от Архитектурното училище на Асоциацията по архитектура във Великобритания получи 3-та награда на Холсим за иновации за проект за проучване на система за ефективно леене на бетон.

Подробности за глобалните журита и членовете им, за финалистите и удостоените проекти с екипите им, видео-филми с изявленията на журитата и възможност за сваляне на фотографии и публикации в медиите на пет езика можете да намерите на www.holcimawards.org/global