Започва 5-тото издание на Конкурса за устойчиво строителство на Фондация ЛафаржХолсим

 

Петият международен конкурс за наградите на ЛафаржХолсим търси интелигентни решения за градовете и строителството

Наградите на ЛафаржХолсим са най-значимият глобален конкурс за устойчиво проектиране и строителство. Конкурсът е насочен към проекти на водещи професионалисти, както и към смелите и авангардни идеи на по-младото поколение, които съчетават устойчиви строителни решения с архитектурно съвършенство. Той се организира от Фондацията на ЛафаржХолсим за устойчиво строителство и се стреми да открие идеите с най-голям потенциал за справяне с предизвикателствата на днешния ден, свързани с нарастващата урбанизация и подобрение качеството на живот. В конкурса могат да участват проекти и концепции от областта на архитектурата, ландшафтния дизайн, дизайна на градската среда, планирането, технологиите, строителното инженерство и проектирането на материали. Проектите се подават онлайн най-късно до 21 март 2017 г., а наградният фонд на конкурса е 2 милиона щатски долара.

 

В основната категория могат да кандидатстват архитекти, проектанти, инженери, студенти, строители и строителни фирми, чийто проекти предлагат устойчиво решение на технологичните, екологични, социално-икономически и културни проблеми на съвременната архитектура и строителство. Проектите трябва да са достигнали напреднала фаза на проектиране, да има голяма вероятност да бъдат реализирани, и строителството им да не е започнало преди 4 юли 2016 г.

Участниците на възраст до 30 години могат да представят също и свои визионерски концепции и смели идеи, независимо доколко вероятно е същите да бъдат реализирани в действителност: категорията Next Generation (Следващото поколение) търси точно такива "утопични" решения на студенти и млади професионалисти.

 

Конкурсът се провежда в пет географски региона - всеки със собствено жури от реномирани експерти. Проектите се оценяват в зависимост от региона, в който трябва да бъдат изпълнени, според петте "целеви критерии" за устойчиво строителство, които разглеждат проектите от холистична гледна точка и вземат предвид целия им жизнен цикъл. Критериите включват иновативност и прехвърляемост (възможност за реализация на друго място); етични стандарти и социално включване; ресурси и екологични показатели; икономическа жизнеспособност и съвместимост и контекстуално и естетическо въздействие. Журито се оглавява от Хари Гюгер (за регион Европа), Рей Коул (Северна Америка), Анджело Буки (Латинска Америка), Нагуа Шериф (Близкия Изток и Африка) и Доналд Бейтс (Азиатско-тихоокеанския регион).

Победителите ще бъдат обявени на серия от пет последователни церемонии по награждаване през втората половина на 2017 г. Победителите автоматично се класират за глобалния кръг на конкурса, който ще се проведе през 2018 г.

Участието в конкурса е безплатно, като кандидатури се подават само на английски език чрез уеб-базиран формуляр, в който се попълва информация за авторите, резюме на проекта, технически данни, както и графики и илюстрации на проекта. На адрес www.lafargeholcim-awards.org ще откриете ръководство с подробно описание на  критериите за оценка и инструкции за това как да попълните формуляра за участие в конкурса.

С подкрепата на световноизвестни технически университети

Партньори на конкурса за наградите на Холсим са някои водещи международни технически университети. Швейцарският Федерален технологичен институт в Цюрих (ETH) ръководи Академичния комитет на Фондацията. Други партньорски университети са Американският университет в Бейрут, Ливан; Американският университет в Кайро, Египет; Университетът по Архитектура в Казабланка в Мароко; Индийският институт по технологии в Мумбай; Масачузетският технологичен институт в Кеймбридж, САЩ, Университетът „Тонгджи” в Шанхай, Китай; Университетът Цингуа в Пекин, Китай; Испано-американският университет в Мексико Сити, Мексико; Университетът в Сао Пауло Бразилия, Университетът на Британска Колумбия, Ванкувър, Канада; Мелбърнският университет в Австралия и Университетът „Уитуотърсранд” в Йоханесбург, Южна Африка.

Фондация за устойчиво строителство на ЛафаржХолсим

От 2003 г. насам Фондацията поддържа в общественото пространство темата за устойчивото строителство чрез своите международни конкурси, академични форуми и публикации. Фондацията се подкрепя от ЛафаржХолсим - световен лидер в производството на строителни материали, но е независима от търговските интереси на Групата.

Полезни връзки

·      Линк за достъп до Формуляра за кандидатстване 2016/17: www.lafargeholcim-awards.org/enter

·      Свалете подробно ръководство за подаване на проект: www.lafargeholcim-awards.org/guide

·      Пълен списък на членовете на журито: www.lafargeholcim-awards.org/juries

·      Подробно описание на „целевите критерии“ за устойчиво строителство: www.lafargeholcim-awards.org/target

·      Разгледайте над 200 проекта, спечелили Наградите на ЛафаржХолсим в предишни издания на конкурса на адрес: www.lafargeholcim-foundation.org/projects

 

За контакти
LafargeHolcim Foundation for Sustainable Construction
Hagenholzstrasse 85, CH-8050 Zurich, Switzerland
Phone 41 58 858 82 92 – news@lafargeholcim-foundation.org
www.lafargeholcim-foundation.org