"Холсим България" АД ремонтира покрива на читалището в с. Лиляче, обл. Враца   

 

Бели извор, 18 юли 2022 г.

В началото на юни тази година беше даден ход на дългоочаквания ремонт на покрива на читалище „Просвета-1927“ в с. Лиляче. Ремонтът стана факт благодарение на финансовата подкрепа на „Холсим България“ АД. Компанията ще финансира пълния обем на строително-монтажните работи, който възлиза на над 120 хил. лева.

Внушителната сграда, в която се помещава читалището в с. Лиляче, датира от 1962 г. и разполага с голям салон, малък салон, две гримьорни, библиотека, читалня, компютърна зала и репетиционни. Общата застроена площ на сградата е приблизително 570 кв.м. Площта на покрива е 850 кв.м.

Липсата на адекватна поддръжка през годините е довела до влошено състояние на покрива и постоянни течове, които от своя страна са нарушили и компрометирали външната фасадна мазилка и част от вътрешните мазилки. В обхвата на ремонтните дейности, изпълнявани с подкрепата на Холсим, е включена цялостна подмяна на старата износена покривна конструкция с нова съвременна дървена конструкция с паропропусклива мембрана, монтаж на нови керемиди, подмяна на дъсчената обшивка на стрехите и подпокривното пространство, подмяна на улуци и водостоци.

Очаква се ремонтът да приключи за около 3 месеца, което означава, че в ранна есен жителите на с. Лиляче ще разполагат със защитена от атмосферните условия (сняг, дъжд, силен вятър), стабилна и приветлива сграда за своите културни събития и изяви.

Край с. Лиляче е разположена кариерата за варовик, откъдето заводът добива основната суровина за своето производство.

Подпомагането на населените места в близост до производствените обекти е основен принцип в политиката за социална отговорност на Групата Холсим, която е представена в над 70 държави по целия свят. Чрез реализацията на проекти за подобрение на инфраструктурата, опазване на околната среда и повишаване на образователното и културното равнище на хората компанията дава своя принос за устойчивото развитие на местните общности.

 

Image
20220729_143546.jpg
Image
viber_image_2022-08-08_13-33-09-535.jpg