Заводът в Бели извор е на първо място сред заводите на Холсим в Европа по ефективност и устойчивост за 2021 г.

ПРЕС-СЪОБЩЕНИЕ

 
photo press 12

 

„Холсим България“ е инвестирала 4,3 милиона лева в завода си в село Бели извор през изминалата 2021-ва година, сочат отчетите на компанията. Вложенията са насочени основно към разширяване на складовия капацитет за насипен цимент, както и към разработване и внедряване на нови, нисковъглеродни продукти, какъвто е и ECOPlanet Prime, който е на пазара от лятото на 2021 г.

 

Очакванията на дружеството са за увеличение на обема произведена продукция и съответно повишаване производителността на труда. Планира се и по-нататъшно намаляване на въглеродния отпечатък на производството и разширяване на портфолиото от „зелени“ продукти, като част от приноса на компанията в борбата с климатичните промени и насърчаване на прехода към по-устойчиво и екологично строителство в страната.

 

Годината не беше лека, най-вече поради продължаващата Ковид криза и растящите цени на суровините и енергоносителите, но благодарение на професионализма и отговорността на екипа ни, можем да кажем, че приключваме годината с удовлетворение от постигнатото“, коментира Росен Папазов, Изпълнителен директор на „Холсим България“ АД. „През 2021 г. се наредихме на 1-во място в Европа в рамките на Групата „Холсим“ и в Топ 10 от общо 129 завода на Групата в целия свят по критерии като ефективност и устойчивост“, споделя Папазов. Той отчита като добър знак и доброто управление на хората и финансите на фона на предизвикателствата, което е позволило на компанията да запази работните места на всичките си 215 човека персонал в завода. От тях 32-ма са служителите на „Джиосайкъл“ - дъщерната компания на „Холсим“, занимаваща се с оползотворяването на отпадъци като алтернативно гориво.

 

„Джиосайкъл България“ е пионер в оползотворяването на отпадъци в България, а използваната технология е призната в цял свят като една от най-щадящите околната среда. „Обемът на приетите за оползотворяване отпадъци от Община Враца от началото на годината до този момент е почти 3000 тона. В тези цифри виждаме нашия специален принос за общината и сме удовлетворени, че по този начин подпомагаме екосъобразното ѝ развитие“, коментира Ивайло Божков, директор на завода в Бели извор.

 

Наред с тези стратегически действия за устойчиво развитие, компанията не оставя на заден план и сериозния си ангажимент към местните общности, който през 2021 г. в Община Враца достигна парично изражение от близо 135 000 лв. Това е общата сума от приноса на „Холсим“ за ремонта на пътища и инфраструктурни обекти в общината, подобряване на жизнената среда и условията за спорт, отдих и култура в селата Бели извор и Лиляче, както и за здравеопазването в гр.Враца и по-специално борбата с Ковид-19.